Vrbatova bouda – Mohyla Hanče a Vrbaty a Dvoračky

Tento výlet můžete začít u dolní stanice lanovky Medvědín poté vyjet lanovkou do nadmořské výšky 1235 m.n.m. a dále pokračovat po hřebeni hor přes Šmídovu vyhlídku přímo až k Vrbatově boudě (5 km). Tato cesta je užší a vhodnější pro pěší, avšak cestujete-li s kočárkem bude pro Vás vhodnější varianta asfaltová silnice, která vede od horní stanice lanovky přímo až na Vrbatovu boudu (7,5 km).

Druhá možnost je vyrazit přímo od našeho pensionu směrem po vodovodní cestě na Horní Mísečky. Tato trasa začíná ze začátku strmě po asfaltové silnici a pozvolně přechází na štěrko/hlinitou cestu (3 km). Na Horních Mísečkách se nabízí hned tři možnosti. První možnost je pokračovat stále rovně a po klikaté asfaltové silnici dojít až k Vrbatové boudě. Tato cesta je doporučována především pro rodiny s kočárky (4,5 km).

Druhá možnost je nejvýhodnější z hlediska času a výhledů, jelikož u Jilemnické boudy (která je ve středu Horních Míseček) budete stále pokračovat po červené turistické trase a ze začátku budete stoupat kamenitou cestou lesem, ale přibližně za 1,5 km se objeví krásné výhledy. Z této cesty je možné vidět Trosky (zříceninu Hradu) ale i Ještěd (vysílač u Liberce). Celková délka trasy z Horních Míseček jsou 3 kilometry.

Poslední možnost jak se dostat na Vrbatovu boudu – Zlaté návrší je využít možnost linkového autobusu, který jezdí od Jilemnické boudy v letní sezóně každou půl hodinu. 

Na Vrbatově boudě si můžete vychutnat typické borůvkové knedlíky anebo krkonošské kyselo. Nad Vrbatovou Boudou se nachází Mohyla Hanče Vrbaty, která odkazuje na osudný den 24.3.1913, kdy se Václav Vrbata snažil zachránit svého dobrého kamaráda Bohumila Hanče při 50-ti kilometrovém běžeckém závodu v nepříznivém počasí. Tímto se stal 24.3. na počest těchto dvou hrdinů dnem Horské služby. Od Mohyly můžete při hezkém počasí spatřit Sněžku, Sněžné Jámy, Labskou boudu, Špindlerovu boudu a vrcholky hor.

Budete-li pokračovat rovně směrem k Harrachovým kamenům (800m) tak si vychutnáte krásný výhled do údolí a na nejvyšší horu Libereckého kraje – Kotel (1435m.n.m.). Z této vyhlídky můžete pokračovat po červené až na Dvoračky, kde se nachází vyhlášená restaurace (3 km). Z Dvoraček vede úzká cesta, která je značená zelenou barvou a prochází Kotelními jámami zpět na Horní Mísečky (7km).

Itinerář cesty